Pensiile

50 bonus points
0 successes
Romanian

Quiz despre pensii. Vă rugăm înainte să rezolvați quizul să citiți micro-cursul despre pensii, ca să învățați despre acest subiect și să aveți maximul de puncte!

Ufo throw with markers around the classroom. Stop him, winning this battle.

Micro-curs Pensii

De ce avem nevoie de pensie?

Când suntem copii, familia are grijă de noi.

Când suntem adulți, noi avem grijă de noi înșine.

Când îmbătrânim, nu mai avem putere de muncă și depindem de alții să ne ajute. În funcție de cum ne-am pregătit bătrânețea, putem să avem mai mult ajutor sau mai puțin. Ca adult te-ai obișnuit cu anumit standard al vieții, iar ca bătrân vrei să-l păstrezi.

 

 

Ce fel de pensii există în România?

Pensie pe care ți-o da statul român, în funcție de cât ai contribuit și în funcție de resursele disponibile pe care le are statul – se numește pensia PILON 1.

Pensia privată pe care ți-o da un fond de pensii, în funcție de cât ai contribuit pe perioada vieții tale. Această pensie se mai numește Pensie PILON 2.

Pensia privată facultativă este o pensie pe care ți-o dă un fond de pensii la care ai contribuit voluntar. Această pensie se mai numește Pensie PILON 3.

 

Ce trebuie să facem ca să avem pensie cât mai mare?


Treuie să contribuim la pensiile proprii cât mai mult și cât mai devreme.

 

Ce interes ar avea Crocobeții apropo de pensiile noastre?

Păi, Crocobeții au tot interesul să ne fie rău.

De exemplu, ei au interesul ca noi să nu fim deloc prevăzători, să nu ne punem bani deoparte, să cheltuim toți banii și când o să fim bătrâni, să ne fie cât mai greu.

Cu cât suntem mai prevăzător și economisim pentru viitor, cu atât ne va fi mai bine. Mai știi fabula cu greierul și furnica? Ei bine, fii o furnică!

 

Exemple pensii diferite

Când poți să începi să contribui la pensia ta?

Cât de repede, cu atât mai bine.

 

De unde are bani statul român ca să plătească pensii?

Pensiile acum sunt plătite din 2 surse de către statul român. În primul rând din taxele de pensie pe care le plătesc actualii angajați. Și, pentru că necesarul de bani nu este acoperit, se completează cu bani din alte surse, precum alte taxe. În timp numărul de adulți care plăteau pensia persoanelor în vârstă a scăzut constant, atât în România cât și la nivel global, odată cu îmbătrânirea populației. Acum raportul este aproape 1-la-1. Adică un angajat plătește pensia unui pensionar. În următorii ani, vor fi din ce în ce mai mulți pensionari și din ce în ce mai puțini angajați.

Tu și părinții tăi trebuie să vă faceți planurile astfel încât să aveți și voi pensie care să vă ajute să vă păstrați nivelul de trai. Dar nu trebuie să vă bazați doar pe pensia de la stat.

 

Cum funcționează un sistem de pensii private?

Tu plătești lunar o anumită sumă de bani, pe care fondul de pensii o investește în titluri de stat și acțiuni ale companiilor. Pentru administrarea banilor tăi, fondul de pensii reține un comision anual. Având în vedere că anual valoarea investiției tale crește, când vei ajunge la pensie vei primi o sumă lunară de bani (sau toți banii odată, cum preferi).

 

Problems with Pensiile? Report!

Main Partner:

Kidibot este sustinut de Electrica

Supporters:

Kidibot is supported by Google
Total time: 1571428445.1851 s